Διπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες από 114 σε 220 ευρώ!

από Stavros Giakouvis

Διπλασιασμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς για τους αγρότες, από τα 114 ευρώ στα 220 ευρώ το μήνα προανήγγειλε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βούτσης, προκαλώντας θύελλα στους αγρότες αλλά και την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα για να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει ανατροπές για 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους, μεταξύ των οποίων όχι μόνο οι αγρότες αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα επιφέρει το νομοσχέδιο στο ασφαλιστικό σύστημα είναι η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων, με περιτύλιγμα τη δυνατότητα επιλογής των ασφαλισμένων να επιλέξουν την κλάση που επιθυμούν και να πληρώνουν ανάλογες εισφορές, με αντίστοιχη βέβαια επίπτωση στις συντάξεις τους.

Εκτίναξη εισφορών

Το ελάχιστο όριο εισφορών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, θα είναι τα 220 ευρώ τον μήνα και θα μπορούν να φτάσουν και στα 522 ευρώ τον μήνα.

Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές κατηγορίες των εισφορών θα διαμορφώνονται, σε γενικές γραμμές ως εξής:

– 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ

– 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ

– 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ

– 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ

– 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ

– 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ και

Θα προβλέπεται επίσης μία έβδομη κατηγορία, για νέους ασφαλισμένους, με εισφορές κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

«Αύξηση κατά 100%»

Για αύξηση της επιβάρυνσης στους αγρότες κατά 100% έκανε λόγο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας στο Κόκκινο και επισήμανε ότι σήμερα πάνω από 80% των αγροτών πληρώνει τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή 114 ευρώ το μήνα. «Εάν η κατώτερη κλίμακα αυξηθεί στα 220 ευρώ, μιλάμε για αύξηση που είναι σχεδόν διπλασιασμός», είπε ο κ. Αραχωβίτης και συμπλήρωσε «οι αγρότες, προστατεύονται στην Ελλάδα συνταγματικά και σε όλη την Ευρώπη επειδή το επάγγελμα έχει χαμηλότερο μέσο όρο εισοδήματος από όλα τα άλλα. Εάν πάμε σε πλήρη εξίσωση στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία, την ελάχιστη, με όλους τους μη μισθωτούς, ο αγρότης είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει».

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Ο εμπαιγμός των Ελλήνων αγροτών συνεχίζεται

Για εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. Συγκεκριμένα, αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος υποσχόταν γενναίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 € το έτος, έναντι των 2.736 € που καταβάλει σήμερα.

Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Παρά τις συνεχείς διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξης των αγροτών, μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, καμία στήριξη μέσω de minimis εκείνων των αγροτών που πλήττονται από διάφορα αίτια, κάτι που συνεχώς έπραττε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σαν επιστέγασμα τον πιθανό διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Άραγε ο λαλίστατος επί παντός επιστητού Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδης, έχει να δηλώσει κάτι επί του θέματος στους έλληνες αγρότες; Ή θα κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία ότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού;»

«Ο Βρούτσης νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας»

Σκληρή ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας: «Μάλλον ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας και όχι της Ελλάδας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί τα πάνδεινα.

Ανακοίνωσε στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης τις επτά νέες κατηγορίες ασφάλισης με την πρώτη να ξεκινά από τα 220 ευρώ, ήτοι 2.640 ευρώ το χρόνο και για ένα ζευγάρι αγροτών 5.280 ευρώ το χρόνο.

Επειδή η κυβέρνηση ξεχνά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για το ασφαλιστικό, να ξέρει ότι οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν ούτε μισό ευρώ παραπάνω.

Αν επιμείνει σε αυτά που λέει ο υπουργός θα μας βρει απέναντί του στους δρόμους».