Άσμα 450+: Κυνισμός και ψέματα από την υπουργό Λ. Μενδώνη

από Stavros Giakouvis

Θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην προσπάθειά της να απαντήσει στην άρνηση της οικογένειας Μικρούτσικου να αποδεχθεί τη δημόσια δαπάνη της κηδείας του.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και οι χειρισμοί του υπουργείου Πολιτισμού επί του θέματος, τους οποίους κατήγγειλε η οικογένεια Μικρούτσικου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ως απάντηση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επέμεινε ότι προϋπόθεση για να χορηγηθεί άδεια στον φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που συγκρότησαν οι καλλιτέχνες, με την επωνυμία ΕΔΕΜ, αποτελεί η εκπόνηση business plan.

Επιπλέον η υπουργός αναφέρθηκε σε δημιουργία εντυπώσεων και μάλιστα «για πολιτικούς ή άλλους λόγους», καθώς επίσης και για «κλίμα παραπληροφόρησης», εννοώντας προφανώς τους ίδιους τους δημιουργούς.

Ανοιχτή επιστολή από τον Σταμάτη Κραουνάκη

Η συγκεκριμένες αναφορές της κ. Μενδώνη πυροδότησαν σκληρές αντιδράσεις από την πλευρά των καλλιτεχνών.

Πρώτος απάντησε με ανοιχτή επιστολή ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Το σοβαρότερο μπίζνες πλαν είναι τα ίδια τα ατράνταχτα ρεπερτόριά μας, που μάλλον, απ’ ό,τι δείχνει, επιθυμείτε εσείς και οι συνεργάτες σας, να παραδώσουμε, υποχρεωμένοι από την ανέχεια, σε οποιαδήποτε ΑΟΔ θέλει να μας τα αγοράσει», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κραουνάκης και ως «υστερόγραφο» επισημαίνει: «Απαντάτε με αλαζονεία ως Κράτος σε μια οικογένεια που θρηνεί. Αντέξτε την γενναία αντίδρασή τους».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 3η Αξιοτιμη Κυρια ΜενδωνηΣας ξενυχτησε η ανακοινωση της Οικογενειας Θανου…

Δημοσιεύτηκε από Stamatis Kraounakis στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020

Σκληρή απάντηση από ΑΣΜΑ 450+

Για «μεγάλα ψεύδη» και «μακαρθισμό» κατηγορεί την υπουργό Λίνα Μενδώνη, το σωματείο Άσμα 450+.

Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει:

«Στην μεταμεσονύκτια απάντηση της ΥΠΠΟΑ κας Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου λέγονται πολύ μεγάλα ψεύδη και συντηρείται μια μακαρθική αντίληψη ότι οι δημιουργοί τάχα ξεσηκώνονται για πολιτικούς λόγους.

Α. Πρώτη φορά ακούμε ότι το ΥΠΠΟ θα πληρώσει το περίφημο business plan. Αν είναι έτσι γιατί ήδη ο ίδιος ο διαχειριστής που διόρισε η Υπουργός ενέκρινε ποσό προερχόμενο από τα χρήματά μας;

Β. Business plan κάνουμε και θα κάναμε σε κάθε περίπτωση αφού φτιάχνουμε έναν οργανισμό ανεξάρτητο από το Κράτος. Αυτό όμως δεν αφορά την Υπουργό. Η Υπουργός άδεια χρειάζεται να δώσει. Της το ζητήσαμε όλα τα ρεπερτόρια του ελληνικού τραγουδιού. Πιστεύει πως δεν είμαστε βιώσιμοι; Αλλά και να το πιστεύει, πώς ακριβώς την αφορά; Δεν θα ανήκουμε και δεν θέλουμε να ανήκουμε στο Κράτος

Γ. Κανείς δεν την κατηγόρησε ότι δεν δεσμεύτηκε να μας δώσει την άδεια. Την κατηγορούμε γιατί το Μαϊο κλείνει η ΕΥΕΔ και ακόμα άδεια δεν έχουμε, ενώ το δεσμεύτηκε από τον Ιούλιο. Χίλιες φορές της στείλαμε τον οδικό χάρτη της μετάβασης από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ και δεν απάντησε ΠΟΤΕ γραπτώς, ώστε να συνεργαστούμε και να φύγουμε γρήγορα προς τον οργανισμό της.

Δ. Πριν ανακοινώσει τον ΑΟΔ του κου Μάρη δεν έπρεπε να μας ενημερώσει; Δεν ήξερε πόσο αυτός δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού και ανωμαλίας στο χώρο μας όσο δεν μας δίνει άδεια;

Είναι απόλυτη ντροπή όταν βλέπει όλα τα μεγάλα ονόματα μαζεμένα στο ΑΛΣΟΣ να λέει πως είμαστε πολιτικά κατευθυνόμενοι. Το ελληνικό τραγούδι είναι υπερκομματικό και το έχει αποδείξει με τις αντίστοιχες επιθέσεις σε Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν έκαναν γρήγορα το καθήκον τους απέναντι στη δραματική κατάσταση που είχε τότε περιέλθει η ΑΕΠΙ.

Ειδικά εμείς εδώ που έχουμε συναντήσει 7 υπουργούς (από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο το 2012 ως τώρα) δεν έχουμε συναντήσει χειρότερη συμπεριφορά από αυτήν της κας Μενδώνη.

Ξέρει πολύ καλά η Υπουργός πως το Μάϊο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μεταβεί η ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Αν δεν έχουμε ακόμα την άδεια, η μετάβαση που είναι πολύ δυσκολότερο εγχείρημα πώς θα γίνει;

Να δώσει ΑΜΕΣΩΣ την άδεια. Το business plan θα της παραδοθεί -με δικά μας λεφτά, όπως μας έβαλε ήδη να υπογράψουμε- μόλις είναι έτοιμο.

Αλλιώς θα είναι η υπαίτιος της καταστροφής μας, του διχασμού μας και της νεκρανάστασης της ΑΕΠΙ. Και θα την εκθέσουμε διεθνώς, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα.

Και μόνο η επιλογή της να απαντήσει με απλοϊκά ψέματα στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, καθαρά για μικροεπικοινωνιακούς λόγους, δείχνει το ήθος με το οποίο μας αντιμετωπίζει όλους μας.

Την άδειά μας ΑΜΕΣΩΣ. Ο Πρωθυπουργός ακούει; Ή είναι συνένοχος σε όλο αυτό το σχέδιο;».

ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑ ΜΕΝΔΩΝΗΣτην μεταμεσονύκτια…

Δημοσιεύτηκε από 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020