Αποκάλυψη Google: Ελληνικοί κρατικοί φορείς έχουν αγοράσει το Predator

από Βασίλης Σπυριδάκης

Η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης, θύμα και ο ίδιος παρακολούθησης.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο δημοσιογράφος:

«Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator».

 

Σε επόμενη ανάρτηση προσθέτει, ότι «η αποκάλυψη της Google ουσιαστικά δείχνει ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί ως ολόκληρο πακέτο υπηρεσιών και δεν αφορά μόνο σε κινητά iPhone αλλά και Android.».

Σημειώνεται ότι η Google στις ενημερώσεις των χρηστών από την Ομάδα Ανάλυσης Απειλών – όπου παραπέμπει με ενεργό link ο δημοσιογράφος στις αναρτήσεις του – αναφέρει ότι σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, οι υποστηριζόμενοι από κυβερνήσεις φορείς που αγόρασαν τα υποκλαπέντα δεδομένα βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θα διαψεύσει και τη Google

Μετά τις αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις. «πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης “predator” με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έκτοτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το αρνείται επανειλημμένα αποδίδοντας την παρακολούθηση σε ιδιώτη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

«Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας. Θα διαψεύσει και την Google τώρα ο κ. Οικονόμου; Ή θέλει να πείσει πως οι κρατικές υπηρεσίες προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης μόνο για τον εν λόγω δημοσιογράφο;», προσθέτει και καταλήγει: «Επειδή πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και θεωρούμε αδιανόητο να παρακολουθούνται παράνομα από κρατικές υπηρεσίες πολίτες και δημοσιογράφοι, καλούμε τη κυβέρνηση να δώσει καθαρές εξηγήσεις».