«Αλωνίζουν» στην ανατολική Μεσόγειο τα τουρκικά ερευνητικά

από Stavros Giakouvis

Μία εβδομάδα προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο συμπληρώνει το Oruc Reis που την Δευτέρα το πρωί κινείται ξανά νοτιοανατολικά της Ρόδου σύμφωνα με το στίγμα που μεταδίδει ο πομπός του στα διεθνή συστήματα ναυσιπλοΐας, αφού νωρίτερα για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο όριο των 12 ν.μ. από την Στρογγύλη και το Καστελλόριζο. Μαζί με τα δύο συνοδευτικά του σκάφη, το CENGIZ HAN και το ΑΤΑΜΑΝ, διατηρούν ταχύτητα που συνάδει με την πραγματοποίηση ερευνών.

Κοντά του σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ βρίσκονται πολεμικά πλοία της Τουρκίας, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επίσης ισχυρή παρουσία και επιτηρεί τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου.

Οι κινήσεις του Oruc Reis δείχνουν να αμφισβητούν έμπρακτα την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την επήρεια στον υπολογισμό της του Καστελλόριζου, αποκόπτοντας τις περιοχές ελληνικής κυριότητας από τις αντίστοιχες της Κύπρου. Ταυτόχρονα, με νέους χάρτες η Τουρκία δείχνει να διεκδικεί το μισό Αιγαίο.

Αντίστοιχη είναι η πρακτική που ακολουθεί το δεύτερο ερευνητικό της Τουρκίας, το BARBAROS, που εδώ και πολλές ημέρες παραμένει νότια της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επίσης έμπρακτα αμφισβητώντας την οριοθέτησή της.

Ταυτόχρονα, η παρουσία των δύο ερευνητικών σκαφών στα ανοιχτά της Κύπρου χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά και για την επικοινωνιακή ενίσχυση του «εκλεκτού» του Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Ο Ερσίν Τατάρ κατάφερε τελικά να επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης για την προεδρία στα Κατεχόμενα, στηριγμένος στην πλήρη συμπόρευση με τον Τούρκο πρόεδρο και με μία εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων σε σχέση με τον πρώτο γύρο.

Πηγή: avgi.gr