«Άλμα δεκαετίας» βλέπει ο Κ.Μητσοτάκης – Πυρά από την αντιπολίτευση

από Stavros Giakouvis

Αδιόρθωτος και μέσα στη δική του εικονική πραγματικότητα φαίνεται να παραμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπόσχεται αλματώδη ανάπτυξη για τη χώρα μετά την πανδημία.

Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (στην έκδοση που ετοιμαζόταν να τον παρουσιάσει ως νέο Μακρυγιάννη, πριν αποσυρθεί άρον άρον από την κατακραυγή) ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «άλμα δεκαετίας μετά τον κάβο της πανδημίας».

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία τον κατηγορούν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι δεν θα παραδώσει αλλαγμένη, αλλά κατεστραμμένη χώρα.

Ειδικότερα, στην συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «μετά τον κάβο της πανδημίας, η χώρα θα κάνει άλμα δεκαετίας στον τομέα της ανάπτυξης», αναφέροντας παράλληλα ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

«Στόχος μου είναι η κυβέρνηση να κριθεί για τη συνολική πολιτική της, και για τα συγκεκριμένα ‘παραδοτέα’ που αφορούν την ανάταξη της χώρας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προτιμά τον δρόμο από τον νόμο», ενώ όσον αφορά στην υπόθεση Κουφοντίνα, επισήμανε ότι «η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αφού δήλωσε στη συνέντευξή του ότι «βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα», εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στο τέλος θα βγούμε νικητές», τονίζοντας πως «παρά τις δυσκολίες η χώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα».

Όσον αφορά το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του».

«Η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Πρώτον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπιση της διασποράς και αυξημένα τεστ, και δεύτερον στη μερική αποσυμπίεση ‘με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας’», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας παράλληλα ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Στη χώρα μας η πανδημία και ο κορονοιός εργαλειοποιήθηκαν, ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης» και τον Αλ. Τσίπρα ότι ακολούθησε ένα «υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ».

Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές», και τόνισε ότι «στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο».

Αντιπολίτευση: Εκτός τόπου και χρόνου ο πρωθυπουργός

Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού επικρίθηκαν έντονα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση της, τονίζει πως «πρώτα παρουσιάστηκε ως Μωυσής, μετά τον ντύσανε Μακρυγιάννη, με τη σημερινή του συνέντευξη στο Βήμα αποδεικνύεται απλά ότι είναι ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου και κατώτερος των περιστάσεων», για να συνεχίσει, αναφέροντας:

«Ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει να μην κατανοεί τι περνάνε οι πολίτες, διαπιστώνοντας για αποταμίευση μέσα στην πανδημία. Μιλάει για άλμα δεκαετίας ενώ η χώρα βουλιάζει στην ύφεση. Και στη καλύτερη εκδοχή, το ΑΕΠ που θα παραδώσει στο τέλος της τετραετίας, που τώρα που ‘σφίξανε τα γάλατα’ μας λέει ότι θα την εξαντλήσει, θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 19. Και ποιος ξέρει με πόσους χιλιάδες νέους ανέργους και πόσες χιλιάδες κατεστραμμένες ΜμΕ».

«Στο μόνο που έχει δίκιο είναι ότι θα παραδώσει μια αλλαγμένη χώρα. Ενδεχομένως και κατεστραμμένη, αν συνεχίσει έτσι για πολύ. Αγνοώντας επιδεικτικά την αγωνία, τον φόβο και την κόπωση των πολιτών από την αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Και προβάλλοντας επιτυχίες που μόνο στο μυαλό του υπάρχουν και δήθεν άλματα μιας κατεστραμμένης οικονομίας που πεισματικά αρνείται να στηρίξει. Στο δε μέτωπο της πανδημίας, την ώρα που η χώρα θρηνεί 7.500 νεκρούς, την ώρα που το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει, την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι και δεκάδες από αυτούς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, με τρόπο κυνικό δηλώνει ότι αν είχε σπεύσει να κάνει τις επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων όπως του ζητά μήνες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξόδευε δεκάδες εκατομμύρια», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας ως εξής:

«Τελικά όταν το είχε πει ο κ. Πέτσας δεν ήταν μια άτυχη δική του στιγμή. Αλλά μια συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Κατά τα άλλα υιοθετεί πλήρως τις χυδαίες συκοφαντίες του Άδωνι Γεωργιάδη ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και για μια ακόμη φορά δε βρίσκει μια συγνώμη για τα ακραία περιστατικά βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας. Διαψεύδει έτσι κάθε προσδοκία που είχαν οι μετριοπαθείς πολίτες που τον ψήφισαν, ότι θα ακολουθούσε φιλελεύθερη πολιτική».

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλει «άλμα δεκαετίας στα λόγια». «Στην πράξη όμως σκοντάφτει επικίνδυνα στην κάθε δυσκολία. Αυτό αποδεικνύει η διακυβέρνηση του», επισημαίνει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Οι ευχές για ‘άλμα δεκαετίας’ και για ‘μία άλλη Ελλάδα’, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτακης, έχουν μοναδικούς αποδέκτες τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και όχι το λαό» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Ο ‘οδικός χάρτης’ της διαχείρισης της πανδημίας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ‘στρώνεται’ πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης και της εργασιακής ευελιξίας, στο περαιτέρω τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών, στην κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Αυτές είναι και οι προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, στο οποίο συναντιούνται η κυβέρνηση μαζί με τα αλλά κόμματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για τη νομοθέτηση κι εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει τη δίκαιη διαμαρτυρία απέναντι σε αυτά, με την ένταση του αυταρχισμού και με την υποκριτική επίκληση της δημόσιας υγείας, την οποία έχει αφήσει στο έλεος» προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει καταλήγοντας στο σχόλιό του:

«Η ‘άλλη Ελλάδα, υπέρ των πολλών, απαιτεί το αντίθετο από όσα διακηρύσσει η κυβέρνηση και η ΕΕ: εργατική λαϊκή αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της κοινωνίας».

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 επισημαίνει «όντως θα έχουμε μια αλλαγμένη χώρα, επί τα χείρω όμως για άλλη μια φορά», απαντά το κόμμα, καθώς «οι εκτιμήσεις της αγοράς “βλέπουν” να κλείνουν οριστικά πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι στα ύψη, το έλλειμμα δυσθεώρητο και οι επενδύσεις στην ΕΕ καθηλωμένες».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως θα επιτύχει αυτό το «άλμα» με το Ταμείο δήθεν Ανάκαμψης και τα μνημονιακά μέτρα του 5ου μνημονίου που έρχεται, πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα είναι ένα ακόμα άλμα στο κενό» σχολιάζει παράλληλα το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Για όλα φταίνε οι “άλλοι”, οι πολίτες, η νεολαία, η αντιπολίτευση, όσοι διαμαρτύρονται κ.ο.κ.. Κι όλα αυτά τη στιγμή που χαλαρώνουν τα μέτρα ενώ έχουμε περισσότερα κρούσματα από αυτά που καταγράφονταν όταν επιβλήθηκαν, ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε σοβαρή ενίσχυση στο ΕΣΥ, ούτε και προχωράει ο εμβολιασμός με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Υπάρχει τελικά η στοιχειώδης κυβερνητική ενσυναίσθηση για την κατάσταση την οποία βιώνει η κοινωνία, η οικονομία και η χώρα ή ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως «θέλει να παρουσιάσει μια αλλαγμένη χώρα στο τέλος της τετραετίας» έχει ως στόχο τον πλήρη αφανισμό της;».