Αλλάζει το ωράριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας

από Βασίλης Σπυριδάκης

Έξι μήνες «μένουμε στο σπίτι» και ένα ακόμα βήμα επιστροφής στην «κανονικότητα» είναι γεγονός με το άνοιγμα της εστίασης (με περιορισμούς). Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα αποσύρονται αργά αλλά με σταθερό τρόπο με την κυβέρνηση να κοιτάζει τα μέσα του Μάη ευελπιστώντας σε ομαλό άνοιγμα του τουρισμού παρά το γεγονός πως το ιικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμα «τρέξει» με μεγάλη ταχύτητα.

Στο πλαίσιο αυτό αλλάζει πάλι το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και πλέον θα επιτρέπονται μετακινήσεις από τις 05.00 μέχρι τις 23.00. Στο μεταξύ, παραμένει έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Στην εξίσωση και η εστίαση
Μετά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου ακόμα μια δραστηριότητα ήρθε να προστεθεί από σήμερα με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Η επανεκκίνηση γίνεται χωρίς ένεση ρευστότητας πριν το άνοιγμα και μετά από τη σύγχυση με τα καφέ μπαρ και τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Τα καταστήματα εστίασης θα είναι πλέον ανοιχτά έως τις 10:45 το βράδυ χωρίς μουσική και με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κλπ, είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος (ΕΡΤ) στις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν καθώς δεν διαθέτουν πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο ανακοίνωσε πως τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο ενώ είπε επίσης πως ξεκινάει μέσα στο μήνα και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.