«Αιτία πολέμου» για την Άγκυρα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο

από Stavros Giakouvis

Ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι «αιτία πολέμου» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ανεβάζοντας περεταίρω την ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Μία μέρα μετά την απόφαση του άτυπου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να δώσει χρόνο έως τη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν αποφασίσει κυρώσεις, αλλά και με τη δεδηλωμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά από τα δυτικά -όχι από την πλευρά του Αιγαίου που είναι βασικό σημείο των ελληνοτουρκικών διαφορών-, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu:

«Αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Και απευθυνόμενος προς τις Βρυξέλλες είπε ότι η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «ισότητα» και «κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Άγκυρα θα κάνει ένα βήμα πίσω».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διεθνές δικαστήριο, δεν είναι ο μηχανισμός που θα αποφασίσει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν βλέπουμε έτσι την Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι.

Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει διγλωσσία στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι άλλα συζητούνται στις διμερείς συναντήσεις και άλλο ύφος έχουν οι κοινές ανακοινώσεις, προσθέτοντας για μια ακόμη φορά ότι «οι Ευρωπαίοι κακομαθαίνουν την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε εκτενώς και στην Κύπρο και τα γεγονότα του 1974, και είπε για τους Τουρκοκύπριους ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι και να γίνει».

«Εξετάζουμε τι γίνεται στην ανατολική Μεσόγειο με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Έχουμε χωρικά ύδατα στη Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο…», πρόσθεσε.

Και απαντώντας και στον Εμανουέλ Μακρόν, που δήλωσε ότι η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα και καταλαβαίνει «μόνο από έργα», είπε:

«Εμείς καταλαβαίνουμε πολύ καλά την ειρηνική και διπλωματική γλώσσα, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατέψουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Τουρκίας, Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών που ξέρουν τι είναι το καλύτερο».

«Το Oruc Reis θα συνεχίσει» 

Όσον αφορά τις έρευνες από το Oruc Reis είπε ότι αν βρει φυσικό αέριο, αυτό θα είναι καλό για την Τουρκία.

Είπε ότι «ερευνούμε 0-200 χλμ από τα χωρικά μας ύδατα» και το ερευνητικό σκάφος «θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του. Είτε βρούμε κοιτάσματα είτε όχι, αυτός είναι ο αγώνας της Τουρκίας για ανεξαρτησία».

Και συμπλήρωσε: «Πού τον διεξάγουμε τον αγώνα; Στις ακτές μας, στη θάλασσα, μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας. Κανείς δεν μπορεί να μας πει κάτι γι αυτό. Αυτές οι έρευνες θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές».

Στο μεταξύ η Άγκυρα, συνεχίζοντας τις μονομερείς ενέργειες, εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, η οποία ξεκινά σήμερα και θα έχει ισχύ έως 11 Σεπτεμβρίου.