24,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ από επανασυνδέσεις ρεύματος σε αδύναμους

από Stavros Giakouvis

Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης να καταστροφολογεί καθημερινά για τη ΔΕΗ και να επιβάλει αύξηση τιμολογίων μεθοδεύοντας το ξεπούλημα της εταιρείας, ωστόσο αδυνατεί να ακυρώσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, διότι τα στοιχεία των διαψεύδουν.

Έτσι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, το υπουργείο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ επανασύνδεσε το ρεύμα σε 6.472 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εταιρεία.

Μάλιστα η ΔΕΗ είχε σημαντικό οικονομικό όφελος από τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 6.472 νοικοκυριών που ανέρχονταν σε 24,5 εκατ. ευρώ, αποπληρώθηκαν στη ΔΕΗ από κονδύλια ειδικού ταμείου το οποίο δημιουργήθηκε το 2018.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, το υπουργείο τοποθετήθηκε και σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «επιπλέον πολιτικές, πέραν του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, οι οποίες θα στοχεύουν στην διευκόλυνση αποπληρωμής οφειλών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας των πολιτών οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα, μεταξύ άλλων, και στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία θα λάβει η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ για την αύξηση της ρευστότητας της επιχείρησης».