Πού χάθηκαν οι υπουργοί;

από Βασίλης Σπυριδάκης

Όπως είχε προοικονομηθεί από τα απλοϊκά επικοινωνιακά τεχνάσματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Με ένα ακόμη «δραματικό» διάγγελμα, ο Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε, ως λοχαγός σε νεοσύλλεκτους, ότι αναγκάστηκε να επιβάλει την απαγόρευση λόγω «ελλειμματικής πειθαρχίας», πατώντας πάνω στο συντηρητικό κλισέ των ημερών.

Πράγματι ένα μέρος της κοινής γνώμης έχει πειστεί πως κάποιοι «γέμισαν τις πλαζ», ή ότι κάποιοι άλλοι «εγκατέλειψαν μαζικά την Αθήνα» ή ότι οι «Θεσσαλονικείς κάνουν βόλτες στην παραλία». Τους φαίνεται όμως φυσιολογικό, ότι ομάδες υψηλού κινδύνου συνωστίζονται έξω από εκκλησία χωρίς μέτρα προφύλαξης για να πάρουν αντίδωρο από το ίδιο σκεύος ή οι αστυνομικοί που ελέγχουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των πολιτών να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας σε live μετάδοση για την εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Όλο το βάρος έχει πέσει πλέον στον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος εκτός των άλλων, εκπροσωπεί πλέον ολόκληρη την κυβέρνηση αφού οι πλέον αρμόδιοι υπουργοί έχουν εξαφανιστεί. Είναι ενδεικτικό πως την κυριακάτικη, βαρυσήμαντη, ανακοίνωση για τα νέα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας έκαναν οι υφυπουργοί και όχι οι αρμόδιοι υπουργοί. Πρόκειται βέβαια στην ουσία για «ελεγχόμενη κυκλοφορία» και όχι για «απαγόρευση» αφού ο πολίτης θα μπορεί να κάνει σχεδόν ό,τι έκανε και πριν, απλώς θα πρέπει προηγουμένως να υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση.

Η αποσιώπηση (σημ: είναι χαρακτηριστικές οι περιορισμένες ερωτήσεις που γίνονται στην τακτική συνέντευξη Τύπου) είναι πρωτοφανής, ακόμη και σε επίσημες επώνυμες καταγγελίες των νοσοκομειακών, αλλά και πολιτών. Τα κρίσιμα λάθη, οι ελλείψεις υλικών και προσωπικού, οι αμφισβητούμενοι αριθμοί ακόμα και για τους διασωληνωμένους και η πλασματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα, οι τραγικά λίγες ΜΕΘ και ο περιορισμένος αριθμός των τεστ. Τα περιστατικά πνευμονίας που φτάνουν στα νοσοκομεία διαρκώς αυξάνονται αλλά δεν καταγράφονται ως επίσημα κρούσματα. Οι επώνυμες καταγγελίες για το τραγικό τέλος της γνωστής δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών, Χαράς Τζαναβάρα, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και για το τι συμβαίνει στα σπίτια εν μέσω καραντίντας. Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης, με όλα τα συμπτώματα του κοροναϊού, η δημοσιογράφος ζητούσε έλεγχο και ιατρική βοήθεια, ωστόσο η οδηγία ήταν να παραμείνει σπίτι, όπου τελικά πέθανε αβοήθητη.

Η τραγική ιστορία της προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τον τρόπο εφαρμογής της καραντίνας. Και αυτή η καταγγελία, όπως και πολλές άλλες, έχουν θαφτεί από πολλά ΜΜΕ και η διαχείριση της κρίσης γίνεται κυρίως με όρους προπαγάνδας και ψυχολογίας. Όταν στις υπόλοιπες χώρες τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα με καταιγιστικό ρυθμό, εδώ πολλοί ασχολούνται με τις «αγιογραφίες» στον «γλυκό και αξιαγάπητο» κ. Τσιόδρα και με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κοροναϊού στους επώνυμους, που είναι άλλωστε και αυτοί που μπορούν κυρίως να πληρώσουν το πανάκριβο τεστ σε ιδιώτες, την ώρα που ο ΕΟΔΥ το κάνει με το «σταγονόμετρο».

Πηγή:tvxs.gr