Ποιοι είναι οι “μόνιμοι ένοικοι” της εξουσίας κύριε Σημίτη;

από Βασίλης Σπυριδάκης

του Άρη Γάρου

Η δήλωση-απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με αφορμή την εντολή της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού και μελών της οικογενείας του,καθώς και δύο μελών της κυβέρνησης του το 2003, κωδικοποίησε την αντίληψη μιας ολόκληρης πολιτικής τάξης για την εξουσία και τη διαχείριση της.

Τι είπε ο Κώστας Σημίτης; Ότι “η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας” και αξίζει να σταθούμε σε αυτό το “περιστασιακούς” που δείχνει στον απόλυτο βαθμό την ιδιοκτησιακή αντίληψη της πολιτικής τάξης που κυβερνούσε επί 40 και πλέον χρόνια τη χώρα διότι δεν πρόκειται για ένα λεκτικό ολίσθημα, άρα σημαίνει ότι υπάρχουν και μόνιμοι ένοικοι της εκτελεστικής εξουσίας. Αν κρίνουμε μάλιστα από το ύφος της δήλωσης ο κ. Σημίτης (και όχι μόνον αυτός) μάλλον αυτοδίκαια θεωρεί τον εαυτό του έναν τέτοιο “μόνιμο ένοικο” της εξουσίας.

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση αυτή του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί ουσιαστικά μια κυνική ομολογία που έρχεται να προστεθεί σε σειρά δηλώσεων στελεχών τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας που από το 2015 και εντεύθεν επαναλαμβάνουν διαρκώς και σε διάφορους τόνους τα περί “κατάληψης” και “ρεσάλτου” του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Ενδεικτικό σε συμβολικό επίπεδο είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής δεν έχει αποκαλέσει ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα με τη θεσμική του ιδιότητα δηλαδή “κύριε πρωθυπουργέ”, παρά μόνο με το επώνυμο του. Τείνουν λοιπόν συστηματικά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να “λησμονούν” ότι μιλάμε για μία εκλεγμένη κυβέρνηση και μάλιστα με δύο συνεχόμενες κερδισμένες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στον ίδιο χρόνο (2015).

Σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία η ιδιοκτησιακή αυτή αντίληψη μοιάζει να είναι πιο βαθιά ριζωμένη και επί τη βάσει μιας οικογενειοκρατικής διανομής των επιμέρους εξουσιών λες και το επώνυμο “Μητσοτάκης” ή παλαιότερα “Καραμανλής” πρέπει είναι … κληρονομικώ δικαίω σε θέσεις αρχής. Αλήθεια πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι θα πατάξουν την οικογενειοκρατία στο κράτος όταν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή (μόνο) δύο μέλη της ίδιας οικογένειας ο μεν ένας δηλώνει “εν αναμονή πρωθυπουργός” και ο άλλος διεκδικεί να κυβερνήσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας (Κώστας Μπακογιάννης);

Πάντως τη δήλωση αυτή του Κώστα Σημίτη σχολίασε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά λέγοντας «αυτό που λέω κ. Γεννηματά είναι ότι κάποιοι αισθάνονται ως μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε και σήμερα. Και βεβαίως θεωρείτε ότι όποιος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι ένας περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Νοικάρης, δηλαδή, στην δική σας περιουσία. Ιδιοκτήτης σε αυτόν τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός», σχολίασε ο πρωθυπουργός και «αν συνεχίσετε ο ελληνικός λαός θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα», κατέληξε.

Εν κατακλείδι ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλός στις δηλώσεις του δεδομένου ότι κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων του και προσωπικές του επιλογές μπαινοβγαίνουν στις φυλακές και στα δικαστήρια, την ίδια στιγμή που η κοινωνία βοά για τις ενδεχόμενες ευθύνες του σε όλο αυτό το “πάρτυ” που είχε στηθεί στα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης ακόμα και αν ο ίδιος αποδειχθεί τελικά “καθαρός” όπως διατείνεται.