Επίθεση πολιτισμού ή επιστροφή του φωτός;

από Γιωργος Πακιουφακης

Του Γιώργη Πακιουφάκη

Μέσα σε λίγες μέρες το Ηράκλειο δέχτηκε μια “επίθεση” πολιτισμού.

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο άνοιξε τις πύλες του για τους πολίτες έστω και αν δεν είναι έτοιμο στο 100% των δυνατοτήτων του. Είδαμε πολλά, καλά σχόλια, γρίνιες και παρατηρήσεις αλλά το κυριότερο είναι πως καταλάβαμε ότι πλέον ο πολιτισμός έχει το σπίτι του και πως η πόλη θα έχει από εδώ και πέρα ένα “εργαστήρι αναγόμωσης” του ήδη πολύ υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου που υπάρχει στην Κρήτη.

Λίγες μέρες αργότερα,σχεδόν μία εβδομάδα μετά στην Βασιλική Αγίου Μάρκου η Αντιδημαρχία πολιτισμού μετά από δουλειά και επίμονες προσπάθειες δύο χρόνων κατάφερε να παρουσιάσει στο κοινό του Ηρακλείου την έκθεση του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου. Μια συλλογή που πρώτη φορά έχει ευκαιρία να δει η πόλη μας.Μια πραγματική έκθεση σύγχρονης τέχνης από Έλληνες δημιουργούς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με έργα του Μόραλη και Εγγονόπουλου. Επόμενη στάση μετά το Ηράκλειο η Ιταλία.

Δύο πολιτιστικά γεγονότα που τάραξαν λίγο το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του “χωριού” μας.

Παράγοντες που παλαιότερα έκλειναν τα πρώτα ονόματα της παραλιακής της Πρωτεύουσας (με ταρίφα δεκάδες χιλιάδες ευρώ…) για χριστουγεννιάτικα γλέντια ποπ κουλτούρας, μας είπαν πως δεν έχει καλή ακουστική ακόμα και πως εκεί -πίσω!- που είχαν θέση άκουγαν ακόμα χειρότερα! Τα καθίσματα στενά, οι προσκλήσεις λίγες,ενώ την ίδια στιγμή της πρεμιέρας οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ  να περιμένουν μέχρι τις δέκα(!) να έρθουν οι “εκλεκτοί και τυχεροί” της  βραδιάς ενώ η ώρα έναρξης στην πρόσκληση ήταν οχτώ και μισή!

Είδαμε τους ντόπιους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην έχουν ενημερωθεί (ενώ η έκθεση προετοιμάζεται εδώ και 2 χρόνια…) έγκαιρα με αποτέλεσμα η κάλυψη να μην είναι ανάλογη της αξίας και της φήμης της συλλογής και της έκθεσης στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Τοπικά σάιτ και εφημερίδες έσπευσαν να αποδομήσουν τα γεγονότα με βιωματικά άρθρα Δευτέρα πρωί λες και ήταν το πρώτο θέμα της εβδομάδας. Ήταν(!) αλλά για την πολιτιστική στήλη….όχι για τα πικρόχολα σχόλια του οπισθόφυλλου.

Κάποιοι βλέπουν τον πολιτισμό σαν απειλή και το ερώτημα είναι ένα,γιατί;

 

Τα events αυτά δέκα μέρες τώρα “παίζουν” στα πολιτιστικά σαλόνια μεγάλων εφημερίδων και magazino.

Μάλλον για κάποιους “έπεσε” πολύ φως στην πόλη και δεν έχουν συνηθίσει, έχουν μάθει στο σκοτάδι και στην μιζέρια που έχουν συμβιβαστεί να δουλεύουν και να ζουν.

Στο Ηράκλειο εδώ και πέντε χρόνια με φεστιβάλ και δρώμενα, χειμώνα καλοκαίρι,έχουμε μια έκρηξη πολιτισμού που διώχνει την παλιά επαρχιώτικη και εσωστρεφή αισθητική και πολιτική των προηγούμενων δημοτικών αρχών.Το Ηράκλειο αλλάζει με πορεία μόνο μπροστά σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η πενταετία της δημαρχίας του Βασίλη Λαμπρινού επανέφερε -σίγουρα σε πολιτιστικό επίπεδο- την εξωστρέφεια την ηρεμία και την σιγουριά πως το Ηράκλειο θα πρωταγωνιστεί σε καλλιτεχνικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.

Τη σιγουριά πως στην πόλη μας επέστρεψε το φως του πολιτισμού.