Δικαστικό πογκρόμ

από Stavros Giakouvis

Της Άντας Ψαρρά

Μιλώντας στο «Πρώτο» Θέμα ο άρτι προαχθείς (μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις θέσεις Προέδρων Εφετών) κ. Ν. Σαλάτας ανακάλυψε ευθύνες ακόμα και για τις δύο πρώην Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου (Β. Θάνου και Ξ. Δημητρίου) . Κι αυτό διότι επέλεξαν (όπως και σχεδόν όλα τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) δύο φορές την Ελένη Τουλουπάκη ως Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Πέρα από το γεγονός ότι αυτό μοιραία υποτιμά την κρίση των άλλων μελών που «επηρεάστηκαν» δεν εξήγησε πώς εξελέγη η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς και με πόσους ψήφους. Ο κ. Σαλάτας υπαινίχθηκε σαφέστατα ότι  υπήρξαν παρεμβάσεις (επί ΣΥΡΙΖΑ φυσικά) επικαλούμενος τι άλλο; Τον εισαγγελέα Ι. Αγγελή. Ομως ο κ. Ν. Σαλάτας δεν είχε κάνει το ίδιο όταν ο  Ι. Αγγελής ζητούσε τη δίωξη της Ε. Ράικου, του Ι. Ντογιάκου κλπ ενώ διατύπωνε παράλληλα και σοβαρότατες καταγγελίες για την Ε. Κοτζαμάνη (π. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επί ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) όπως και για την εισαγγελέα Γ. Τσατάνη.  Αυτά ξεχάστηκαν στη δίνη του συντονισμένου σημερινού πογκρόμ που βιώνουν όσοι δικαστικοί λειτουργοί τόλμησαν να  προχωρήσουν στις έρευνες για τη διαφθορα και τη διαπλοκή που γονάτισαν τη χώρα.

Ο κ. Σαλάτας για τον οποίο δεν προβλεπόταν άλλη προαγωγή αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε αυξήσει με το έτσι θέλω κατά 86 τις θέσεις προέδρων εφετών κατακρίνει σήμερα τις πρώην εισαγγελείς του Αρείου Πάγου διότι τάχα δεν είχαν σωστά εκτιμήσει τις δυνατότητες της Ε. Τουλουπάκη. Ενώ δε άφησε να διαφανεί ξεκάθαρα το ότι θεωρεί υπόπτους ακόμα και για ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα δικαστικούς που βρέθηκαν στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης  έκλεισε λέγοντας ότι ο ίδιος αποφεύγει να μπει στην ουσία!

Θυμίζουμε χάρη σε μια συγκυριακή μειοψηφία ο ίδιος ο Ν.Σαλάτας μαζί με τον κ. Π. Λυμπερόπουλο προκάλεσαν την μεγάλη κρίση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που την τελευταία στιγμή χάρη στην απόφαση του Πρωτοδικείου απετράπη. Ο κ. Σαλάτας όμως είχε εδώ και μεγάλο διάστημα επιδοθεί στην προσπάθεια να αφαιρεθεί η δικογραφία της NOVARTIS από την Ελένη Τουλουπάκη. Οι προσπάθειες που έγιναν το 2018 με τη συλλογή υπογραφών δεν τότε δεν ευδοκίμησαν.

«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πούνε;” αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού του «Πρώτου Θέματος» Γιάννη Πρετεντέρη. Ο Ν. Σαλάτας δεν ερωτήθηκε ούτε διευκρίνισε όμως για ποιον ακριβώς λόγο η συγκεκριμένη εφέτης δεν κάνει και θα πρέπει να οριστεί άλλος για την υπόθεση της Novartis, ούτε ποιες ακριβώς ικανότητες θα διαθέτει ο άλλος εφέτης που δεν διαθέτει η Ε. Τουλουπάκη» («Ο δικαστής Ν. Σαλάτας τα «λέει όλα», ΕφΣυν 23.02.2018).

Τελικά όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλα πλέον… δρομολογήθηκαν και τώρα απομένει ακόμα και να δούμε εισαγγελείς στο εδώλιο!

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών